Stucwerk drogen

De stukadoor heeft net uw bestaande of nieuwbouwwoning verlaten en hij vertelde dat u het stucwerk rustig moest laten drogen.

Maar hoe lang duurt het voordat het stucwerk droog is en wat is de beste drogingsmethode? Lees hier alle tips over het droogproces van uw nieuwe stucwerk.

stucen

Drogen

Het stucwerk geleidelijk aan laten drogen is een zeer belangrijk aspect.

U voorkomt niet alleen scheurvorming maar het drogen op een natuurlijke wijze is ook beter voor het materiaal en voor een optimaal eindresultaat te behalen.

In het net aangebrachte stukadoorswerk zitten nog liters vocht verscholen waar de gips of cement mortel is aangemaakt.

Het stucwerk bestaat uit 60% water en dit water moet ook weer het stucwerk verlaten door middel van droging ook wel genoemd verdampen. Hoe lang dit gaat duren? Hieronder geven wij u uitleg hierover:

De drogingstijd heeft te maken met verschillende factoren zoals:

  • Dikte van het materiaal
  • Luchtvochtigheid
  • Temperatuur
  • Ventilatie

Wat dan ook, het is zeer belangrijk dat u de droogtijd niet probeert te forceren. U krijgt als gevolg hiervan scheuren en losse stukken aan uw wanden of plafonds.

Bouwdroger

Dikte van de stuclaag

Hoe dikker er gestukadoord wordt hoe langer het nodig heeft om te drogen. Er is een regel die hiervoor als richtlijn gebruikt kan worden: 1 mm stucwerk duurt 1 dag om te drogen. 

Wanneer kan u zien dat het complete oppervlakte gedroogd is?

Dit kunt u zien als alles de zelfde egale kleur heeft zoder vlekken van het vocht. Mocht er dus nog wel vocht aanwezig zijn dan zult u donkere plekken zien.

Cementgebonden of gipsgebonden.

Bij het stucen van een gipsgebonden mortel gaat het drogings- proces aardig snel in tegenstelling tot een cementgebonden mortel. Cement zal altijd een langere droogtijd hebben dan gips.

Dit komt doordat cement beter vocht vast kan houden en veel slechter vocht kan verdampen. Houd er dus rekening mee als u met cement laat stukadoren dat de droogtijd tot aan 2 keer zo lang kan duren.

Temperatuur van de omgeving

Door de verwarming hoger te gaan zetten wordt er vaak geprobeerd de droogtijd van stucwerk te forceren. Ook wordt er wel eens een warmtekanon geplaatst om het plaatselijke drogen nog meer te gaan versnellen.

Stucwerk kunt u veel beter natuurlijk laten drogen op een kamertemperatuur van rond de 20 graden Celsius als u voor een optimaal eindresultaat gaat tenminste. Ook speelt de luchtvochtigheid een zeer grote rol bij het drogen.

Zo kan warme lucht veel meer vocht bevatten dan koude lucht en is hierom vele malen gunstiger voor de droogtijd van stucwerk.

Ventilatie rooster

Ventilatie in de ruimte

Door het continu verversen van de luchtcirculatie zal er geen schimmelvorming kunnen komen op het net aangebrachte stukadoorswerk.

Bij stilstaande lucht zullen schimmels zich veel sneller kunnen voortzetten dan bij een bewegende luchtstroom. Dit kunt u gemakkelijk creëren door een of twee ramen te openen op een kiertje wat ruim voldoende is voor een goede lucht circulatie

Wel doen

  • Zorg voor een goede ventilatie in de ruimte
  • Zorg voor een temperatuur rond de 20 graden
  • Zorg voor verse lucht in de ruimte

Niet doen

  • Ramen geheel openen
  • Thermostaat omhoog zetten
  • Buitenmuur stucen (gelijk met binnen)
  • De ramen dicht houden

Nu wij u zo een goed mogelijke informatie hebben proberen te geven over stucwerk drogen kunt u uiteraard meer informatie vinden op onze site over andere vormen van afwerkingen en de kosten hiervan.

Ook hebben wij een geheel vrijblijvend offerte systeem op onze site die u bijvoorbeeld binnen 2 minuten de prijzen van latex spuiten kan sturen.

Na het invullen van het formulier zal de offerte in uw mailbox verschijnen met een zeer aantrekkelijke prijs per m².

Stucadoor Expert

Contact

Stucadoor Expert
Binnen 2 min. geregeld!