Stucwerk

Omdat er zo veel verschillende soorten stucwerk bestaan zal het ons niets verbazen dat u niet meer weet welke soort u moet kiezen. Welke keuze van stucwerk moet u maken en past het beste bij u bestaande of nieuwbouwwoning?

Op deze pagina zullen wij u alle informatie geven over het glad laten stucen van de muren, plafonds, de prijzen per m2 en het schilderen na het uitvlakken en egaliseren van de wanden.

Wat kost stucwerk?

U wilt u woning er weer als nieuw laten uitstralen? En u zoekt het perfecte stucwerk? Maar wat zijn de kosten en prijzen van stucwerk per m2? Wilt u voor dat u een stukadoor gaat inhuren eerst weten wat de exacte prijzen zijn en of deze wel in uw budget passen. Er zijn een aantal factoren waar de prijs per vierkante meter vanaf hangt:

  • Hoeveel m2 moet er gestuct worden?
  • Moeten de plafonds ook gestukadoord worden?
  • Welk tarief vraagt de stukadoor?
  • Welk soort stucwerk kiest u?

De bovenstaande punten hangen geheel af van de m2 prijs die een stukadoor kan gaan berekenen voor het aanbrengen van het nieuwe stucwerk. Iedere soort stucwerk heeft natuurlijk zijn eigen prijskaartje kies daarom voor een afwerking die u echt wilt in uw woonkamer, badkamer of keuken.

Omdat de exacte prijzen per situatie verschillen zullen wij u een goed overzicht geven van de gemiddelde prijzen van de meest voor komende soorten stucwerk. Zo kunt u zelf bepalen of het nieuwe stucwerk in uw budget past.

Dienst stukadoor Gemiddelde prijs per m2, incl mat en btw
Spackspuiten €  7 tot €     12
Plafond stucen €  8 tot €     20
Sausklaar stucen €  7 tot €     18
Latexverf spuiten €  6 tot €     12
Sierpleister €  12 tot €   18
Behangklaar stucen €  5 tot €     14
Snel een prijsindicatie?

Soorten stucwerk verkrijgbaar

U wilt kiezen voor stucwerk maar welke soort en hoe duur is het. Dit zijn grotendeels de vragen waar u mee zit wij zullen u een handje op weg helpen.We beginnen met de verschillende afwerkingen die er momenteel veel gebruikt worden.

  1. Pleisterwerk ( glad stucwerk, filmwerk )
  2. Spackspuitwerk ( machinaal met kleine korrel )
  3. Sierpleister ( afwerking met structuur )
  4. Raapwerk (dikke laag glad stucwerk )
  5. Schuurwerk ( halve maantjes effect )

Spackspuitwerk

Zoals u hierboven kunt lezen zijn dit de meest voorkomende afwerkingen die op wanden en plafonds worden aangebracht. Als u een redelijk klein budget heeft dan is spackspuitwerk een zeer goede en voordelige optie.

Spackspuiten gaat zeer snel en de prijzen beginnen al vanaf 6 euro per m2. Door het gebruik van een spackspuitmachine wordt het materiaal zeer snel op de muren of plafonds aangebracht in twee lagen.

De eerste laag stucwerk is om de ondergrond te egaliseren en de tweede laag is om deze met de gewenste korrel te voorzien. Het voordeel van spackspuiten is dat er meteen een kleur kan worden toegepast zodat u niet naderhand nog hoeft te schilderen.

De voordelen op een rijtje:

  • Lage prijzen per m2
  • Snel resultaat
  • Word aangebracht op kleur

strak stucwerk

Strakke gladde wanden

Mocht u uw wanden willen behangen of laten schilderen na het nieuwe stucwerk dan is een vlakke gladde wand natuurlijk wel net zo makkelijk. Als de stukadoors de wanden egaliseren en egaal komen maken om die later te voorzien van mooi schilderwerk of behang dan zal hij een laagje pleisterwerk ( dun stucwerk ) van ongeveer 2 tot aan 3 mm aanbrengen en deze geheel vlak maken met de zo genoemde rij.

Als het zo is dat er een dikkere laag stucwerk moet worden aangebracht van 5,6,7 of wel 10 mm omdat de wanden erg scheef lopen bijvoorbeeld als u wilt gaan tegelen dan heet dit raapwerk. Raapwerk is simpelweg gewoon dikker stucwerk en kan ook glad afgewerkt worden.

Als u wilt gaan behangen hoeven de ondergronden alleen maar vlak afgewerkt te worden en niet super glad ( behangklaar stucen ). De prijzen voor behangklaar stucwerk liggen veel lager dan die van sausklaar stukadoorswerk.

Belangrijkste voordelen:

  • Vlakke strakke wand is de perfecte ondergrond voor behang of sauswerk.

Sierpleister ( spachtelputz )

Een van de meest voorkomende decoratieve afwerkingen voor wanden is sierpleister of te wel spachtelputz. Spachtelputz wordt met de hand aangebracht en heeft een korrel als structuur. De korrels variëren van 0,5 mm tot aam 2,5 mm.

Het voordeel van gespachtelde wanden is dat de spachtelputz keihard is en gemakkelijk in onderhoud is. Ook is het voordeel dat het materiaal meteen op de juiste kleur kan worden aangebracht.

Belangrijkste voordeel:

  • Makkelijk te onderhouden
  • Sterk stucwerk
  • Verschillende structuur mogelijkheden

Schuurwerk ( traditioneel stucwerk )

Wie kent het niet de plafonds met de halve maandjes of cirkels. De gipsmortel die gebruikt wordt om schuurwerk mee te maken is in het bezit van een zeer fijne zandkorrel.

Door op de juiste moment met een spons te schuren over het materiaal ontstaan er cirkelvormige structuur die een schaduw effect achterlaten op de wanden of plafonds. Het nadeel van schuurwerk is mocht u het in de loop van de tijd gaan schilderen dan is het schaduw effect verdwenen en houd u een vlekkerig plafond over.

Belangrijkste voordelen:

  • Aparte uitstraling
  • Goed voor vochtige ruimtes ( badkamer, douche, toilet )

stucwerk

Duurdere stucwerk soorten

Al de bovengenoemde stucwerk varianten zijn methodes die momenteel veel worden gebruikt omdat ze betaalbaar zijn. Er zijn uiteraard ook veel duurdere mogelijkheden die uw wanden en plafonds prachtig kunnen afwerken zoals:

  • Tadelakt
  • Beton ciré
  • Microcement en microbeton
  • Betonlook

Tadelakt

Tadelakt is een traditioneel Marokkaans stukje kunst wat zeer goed in natte ruimtes zoals de badkamer te gebruiken is. Het materiaal ( kalkpleister ) is waterdicht en wordt op een speciale manier behandelt met een klein polijst steentje zodat u kunt genieten van een rustige sfeer in uw badkamer.De prijzen voor tadelakt liggen gemiddeld tussen de 150 en 215 euro per m2

Beton ciré

Beton ciré is een cementgebonden maar zeker een waterdichte stucwerk soort die speciaal gebruikt kan worden voor badkamers. De uitstraling kan in verschillende types worden aangebracht denk hierbij aan een betonlook of het nabootsen van tadelakt.

De gemiddelde prijzen van dit type stucwerk zijn daarnaast een stuk betaalbaarder. U kunt rekening houden met een vanafprijs van € 95 per m².

Microcement en microbeton

Deze Argentijnse variant is een van de weinige die krasvast en waterbestendig is.Het voordeel van dit materiaal is dat het toegepast kan worden op bijna elke ondergrond, of deze nu van metaal, tegels, of hout is het heeft een zeer goede hechtings- capaciteit en is daarom ook benoemd tot een van de sterkste stukadoors afwerkingen van dit moment.

Microcement is zelfs zo sterk en waterdicht dat u de badkamer er mee kan stucen en het op de vloer kan worden aangebracht zodat u een zeer aparte uitstraling kan bieden.De kosten variëren tussen de 120 en 225 euro per m2.

Betonlook

Wilt u een wand in uw woonkamer of op uw schouw een apart axent geven? Denk dan eens aan het laten stucen van betonlook. Betonlook geeft een industriële zweer aan uw huis en past bijna bij elk interieur.

Deze kan door middel van een waterdichte coating zowel in de badkamer als de achterwand voor de keuken gebruikt worden.

Stucwerk in een nieuwbouw woning

Bent u de trotse eigenaar van een nieuwbouwhuis? En u wilt graag uw wanden of plafonds laten stucen? Dan kan dit door middel van filmwerk. Een filmlaag is een dunnere laag ( 1 tot 2 mm dik ) stucwerk die sneller droogt dan een raaplaag ( dik stucen 5 tot 8 mm dik )

Belangrijk is de hoeken van bijvoorbeeld de woonkamer goed in te snijden en achteraf te kitten. Dit in verband met de eventuele scheurvorming die kan optreden. De kosten van het stucwerk in een nieuwbouwwoning liggen aanzienlijk lager dan het laten stucen van een ouder huis.

U kunt rekening houden met een tarief tussen de € 8 en € 14 per m2.

TIP: Laat u gehele nieuwbouwwoning afspuiten met latexverf. Dit gaat zeer snel en is erg voordelig!

Snel een prijsindicatie?

Vind een betrouwbare specialist.

Op internet wordt u dood gegooid met site’ s waar u stucwerk offertes kan vergelijken. Wist u dat deze mensen achter deze websites bakken met geld verdienen omdat u een offerte bij hun aanvraagt en zei deze doorsturen naar 6 verschillende stukadoorsbedrijven? Bij ons is dit niet het geval en kiest u voor echt vakmanschap.

Wij behandelen de stukadoor offerte met uiterste zorg en zullen u alle informatie geven die wij bezitten zodat u met een gerust hard de stukadoor zijn gang kan laten gaan. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan voor uw nieuwe stucwerk en u zult van zelf zien wat een goede service wij u kunnen bieden.

Stuc-Kampioen
Stuc-Kampioen
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!