Nieuwbouw stucen

Gefeliciteerd met uw prachtige nieuwbouw woning of appartement. Nu u de eigenaar bent wilt u uw nieuwe woning natuurlijk zo creëren dat u snel het gevoel heeft dat u thuis bent. Maar wat voor consequenties zitten er aan het afwerken van de wanden en de plafonds in een nieuwbouwwoning en heeft het stucen van een de nieuwbouw wel zin?

Wij zullen u op deze pagina alle informatie verstrekken over:

  • De beste wandafwerking
  • Het stucwerk
  • De prijs per m2
  • Scheurvorming ( krimpscheuren )
  • Ervaringen

Ervaringen en verhalen

Er gaan natuurlijk veel verhalen in de rondte betreft het laten stucen van een nieuwbouwwoning. Maar wat is waar en wat is niet waar? De meeste verhalen die wij tegenkomen zijn de verhalen over de welbekende scheuren in het nieuwe stucwerk zowel op de wanden als in de plafonds.

Nieuwbouw gelijk stucen of toch maar een behangetje?

Wij kunnen u hier de juiste antwoorden op geven. Een nieuwbouwhuis moet de eerste 5 jaar nog gaan uitwerken. Dit wil zeggen dat de woning zijn rust moet gaan vinden op zijn nieuwe fundering.

Doordat de nieuwbouwwoning nog zijn fundering moet zoeken kan deze ook een klein beetje verzakken. Maar dit is niet het enige wat voor problemen kan zorgen. Ook vocht kan een grote oorzaak zijn van krimpscheuren.

nieuwbouw stucen

Snel een prijsindicatie?

Vocht in een nieuwbouwwoning

Niet alleen het zetten van de nieuwbouw woning kan voor problemen zorgen. Het grootste probleem is eigenlijk het vocht percentage in de woning. Als het nieuwbouwhuis gebouwd wordt zijn er vaak geen ramen aanwezig en is de kans op regenval in de woning erg groot aangezien de slechte weersomstandigheden in Nederland.

Door de regen zullen de betonnen elementen vol zuigen met water en het water zal niet een twee drie de betonnen elementen verlaten.

Als het bouwen van uw nieuwbouwhuis bijna gereed is dan worden de ramen geplaatst en u moet het zo zien dat 80% van het vocht nog in uw woning aanwezig is.

U krijgt de sleutel van de nieuwbouwwoning en wat doet u? De kachel op 22 graden zetten. Doordat er nu een snelle droging plaats zal vinden zal de spanning op de betonnen kanaalplaten of  elementen toenemen en kunnen er scheuren ontstaan. Stook daarom altijd met 1 graden per 2 dagen uw cv installatie op.

Stucen in een nieuwbouw woning

Nu wij hebben uitgelegd waar de scheuren vandaan komen wilt u ook weten of er wel direct gestuct kan worden in de nieuwbouwwoning. Natuurlijk kan dit!

De grootste onzin is dan ook wel dat u 5 jaar lang moet wachten omdat er een scheurtje hier en daar in uw betonnen muren of plafonds kan komen. Door de speciale technieken van tegenwoordig kan een nieuwbouwhuis gewoon voorzien worden van stucwerk. De materialen zijn veel flexibeler dan voorheen en er komen dan ook nauwelijks nog krimp of haarscheurtjes voor.

Echter als u moet kiezen welke soort stucwerk u op de wanden van gibo, kalkzandsteen of beton wilt raden wij u wel glad stucwerk aan. Het glad laten stucen van uw nieuwbouwwoning is per m2 niet duur omdat de laagdikte niet al te dik hoeft.

Vaak word er een filmlaag aangebracht van enkele mm dik. Filmwerk ook wel genoemd spuitpleister of pleisterwerk kost gemiddeld per m2 € 8 voor de muren. Wilt u de plafonds van beton laten stucen en de v naden laten wegwerken houd dan rekening met een bedrag van € 13 euro per vierkante meter.

Stucen nieuwbouwwoning

Plafonds

Omdat de meeste plafonds in een nieuwbouwhuis van holle betonnen kanaalplaten zijn zitten er vaak naden in. Deze zo genoemde v naden zijn uiteraard niet het mooiste om deze in uw woonkamer te laten zitten.

Door de naden in de plafonds met een krimparme specie dicht te zetten zullen deze voorgoed verdwijnen en geeft een nieuwe laag stucwerk u een egaal plafond. Als klap op de vuur peil kunt u na het glad laten maken van de plafonds de plafonds direct laten afspuiten met latexverf in de door u gewenste kleur.

Muren

De meeste wanden in een nieuwbouwhuis zijn van beton. Dit zijn vaak de buitenwanden. De binnenwanden of tussen wanden kunnen van gibo blokken of kalkzandsteen zijn. In bij de gevallen kunnen deze voorbehandeld worden en met een spuitpleister glad gemaakt worden.

Ook kunt u hier kiezen om deze meteen met latexverf te laten spuiten.

Snel een prijsindicatie?

Spackspuitwerk

Wilt u een goedkopere variant dan is het laten spackspuiten van de muren of de plafonds altijd een optie. De prijzen per m2 voor spuitwerk zijn erg laag en deze wand of plafondafwerking is binnen enkele dagen kant en klaar.

U kunt kiezen voor een grove en fijne structuur. Deze structuur bestaat uit een korrel die door de compressor ontstaat. Echter houd u er rekening mee dat bij eventuele krimpscheuren spackspuitwerk slecht te repareren is en u altijd wel de schade blijft zien.

Glad stucwerk aangeraden

Wat wij als goede tip kunnen geven is de keuze van de beste wandafwerking in een nieuwbouw woning. Kies voor glad pleisterwerk! Waarom? Omdat glad pleisterwerk ( filmwerk, glad stucwerk, pleisteren ) zeer makkelijk bij te werken is mocht dit dan toch gaan scheuren.

Andere wandafwerkingen zoals spachtelputz of spackspuiten zijn afwerkingen met een structuur. Structuur op uw muren of plafonds kan je wel herstellen maar u zult dit dan altijd blijven zien en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Gladde muren of plafonds stucen is de afwerking van deze tijd. Het maakt u woning visueel groter en staat ook nog eens heel modern.

Wist u dat u uw nieuwe stucwerk meteen kan laten spuiten met latexverf? Door het verfspuiten met latex muurverf krijgt u nauwelijks tot geen structuur op de muren en de plafonds en dit gaat ook nog eens razend snel tegen zeer scherpe prijzen per m2.

Kosten nieuwbouw laten stucen

In tegenstelling tot een bestaande woning is het stucen van de nieuwbouw veel goedkoper. Er hoeven geen dikke raaplagen op uw muren worden aangebracht en de wanden in een nieuwbouwwoning zijn net als de plafonds al aardig vlak.

De afwerking kan dan ook met een paar mm gerealiseerd worden zodat de materiaal kosten en het arbeidsloon laag kunnen blijven. Of u nu kiest voor glasvezelbehang, renovlies in beide van deze wandafwerkingen gaat het u geld kosten.

Uit onze ervaring blijkt dat het laten stucen van een nieuwbouwwoning altijd voordeliger is dan eerst te kiezen voor behang. Hoe dit kan? Vaak word er alleen maar gekozen voor renovlies of glasvezelbehang omdat men bang is voor scheuren.

Echter zal ook in de loop van de tijd het behang gaan loslaten door deze krimpscheuren en zal dan verwijderd moeten worden om toch te laten stucen. U moet er toch niet aan denken dat als u al lekker woont dat weer al uw spullen uit uw woonkamer en slaapkamers moeten en u weer in de rommel komt te zitten.

Buiten dit brengt het weer kosten met zich mee! Eerst heeft u betaald voor het behangen en nu moet u weer betalen voor het laten stucen. Kies daarom meteen voor stucwerk in uw nieuwbouwhuis en bespaar zo op de stukadoor kosten!

Exacte prijzen

Zoals wij hierboven al vertelde zijn de gemiddelde prijzen van het stucwerk in een nieuwbouwwoning een stuk goedkoper dan het laten stucen van een bestaande renovatiewoning. We zullen u een duidelijk prijzen overzicht geven zodat u een betere indruk kunt krijgen wat het gaat kosten om uw nieuwbouwwoning te laten stucen:

Nieuwbouw Gemiddelde prijs per m2
Gladde muren €  8 per m2, incl mat
Gladde plafonds €  13 per m2, incl mat
Spachtelputz €  14 per m2, incl mat
Spackspuitwerk €  7 per m2, incl mat
Latex spuitwerk €  7 per m2, incl mat
Behangklaar stucen €  5 per m2, incl mat

Bent u nieuwsgierig wat de kosten zijn voor het laten stucen van uw nieuwbouwwoning? Dan kunt u bij de Stuc-Kampioen een gratis offerte aanvragen zodat u binnen 2 minuten inzicht heeft in de prijzen.

Na het invullen van ons offerte formulier wat u hier vind worden de kosten van het stucen naar u mailbox verzonden.

Stuc-Kampioen
Stuc-Kampioen
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!