Pleisterwerk of raapwerk

U wilt u wanden en plafonds uit laten vlakken en glad en strak laten stucen in uw bestaande of nieuwbouwwoning? Dan kan de stukadoor door middel van glad pleisterwerk of raapwerk uw muren en plafond weer vlak egaliseren. Maar wat is het verschil tussen raapwerk en pleisterwerk?

Leest u op deze pagina alle informatie omtrent het aanbrengen van een dikke raaplaag of een dunne pleisterlaag, de prijs per m2 en de ondergronden die hiervoor geschikt zijn.

Stucwerk

Door middel van een laag gips mortel kan de stukadoor de muren of plafonds glad afwerken om deze naderhand te voorzien van een latexverf of een behangetje. Het glad laten maken van de muren heet ook wel pleisterwerk.

Het is de stukadoor zijn verantwoordelijkheid de vlakke muren ook spiegel glad af te werken zonder oneffenheden zodat deze naderhand voorzien kunnen worden van een verflaag met latex.

pleisterwerk

Waar de meeste aandacht naar toe gaat zijn de in en uitwendige hoeken van het stucwerk. Een stukadoor zorgt ervoor dat hij met een hoek troffel of hoekschopje zijn inwendige hoeken superstrak kan trekken zonder bulten of kuilen.

Op de uitwendige hoeken word een aluminium hoekprofiel geplaatst voor de versteviging.

Ook in vochtige ruimtes zoals de badkamer, douche of het toilet kan er met pleister gewerkt worden. Houd er wel rekening mee dat mocht de gipsmortel voortdurend nat worden dat deze zal verzepen en op ten duur gaat oplossen en zal loslaten.

Een klein beetje spatwater zoals bij het bad hoeft geen probleem te wezen. Wij raden dan ook aan om bij het douche gedeelte een ander watervast product te gebruiken zoals een waterdichte microcement.

Snel een prijsindicatie?

Wat is het verschil?

Er ontstaat veel verwarring over bepaalde woorden die eigenlijk allemaal vallen onder stucwerk. Als voorbeeld raapwerk of pleisterwerk. Wat is nu eigenlijk het verschil? Raapwerk is niets minder dan een dikke laag pleisterwerk.

De laag raapwerk is bedoelt wanden en plafonds uit te vlakken met een minimale laagdikte van 5 mm tot aan wel 5 cm. Pleisterwerk daar in tegen is het glad maken van de muren.

De laag die aangebracht wordt is vaak niet dikker dan een paar mm zoals vaak in een nieuwbouwwoning voorkomt.In het kort samengevat is raapwerk gewoon pleisterwerk maar dan dikker gestukt.

glad stucadoren

Ondergronden

Op welke ondergrond kan er een stuclaag worden aangebracht? We zullen u hier een overzicht geven van de meest voorkomende ondergronden:

 • Gipsplaten
 • Beton
 • Ytong
 • Baksteen / Kalkzandsteen
 • Fermacell platen
 • Giboblokken
 • Tegels

Waar kan er niet op gestuct worden?

 • Hout
 • Staal / RVS
 • Behang / Glasvlies
 • MDF

Pleisterwerk

Pleisterwerk valt dus gewoon onder stucwerk net zoals raapwerk of schuurwerk het blijft een algemeen woord om wanden en plafonds te voorzien van een afwerklaag. Met pleisterwerk zal de stukadoor uw wanden glad en vlak afwerken. Zodat deze naderhand behangen of geschilderd kunnen worden. Pleisterwerk kan dus zowel dik als dun aangebracht worden.

Raapwerk

Raapwerk kan goed aangebracht worden over zeer ruwe ondergronden zoals metselwerk. Omdat de raaplaag veel dikker is dan de pleisterlaag zullen scheve wanden weer recht en waterpas gemaakt kunnen worden en dit is met alleen een dunne pleisterlaag niet mogelijk.

Ook de onderkant van een trap wordt met raapwerk voorzien. Omdat de ronde kanten een dikkere gipslaag nodig hebben kunnen er op deze manier mooiere rondingen worden gemaakt en ook dit is niet mogelijk met een pleisterlaagje.

Raapwerk kan zowel cementgebonden als gipsgebonden worden aangebracht. Natte ruimtes zoals de badkamer, douche of het toilet worden vaak met een cementgebonden mortel uitgevlakt, mits de ondergrond hiervoor geschikt is.

Snel een prijsindicatie?

Stucen

Als u uw woning laat stucen dan zijn er een tal van mogelijkheden. Maar om te beginnen moet de basis van de muren en plafonds glad en vlak zijn zodat u naderhand deze kan voorzien van verschillende afwerklagen zoals behang, spachtelputz, of latexverf.

Mocht het zo wezen dat u grotere oppervlakte wilt laten stucadoren dan is het misschien geen gek idee om met de stukadoor is rond de tafel te gaan zitten en een scherpe m2 af te spreken.

Sauzen na het drogen

Als het nieuwe stucwerk op de muren droog genoeg is dan kan het verven van de wanden en de plafonds beginnen. Gebruik voordat u gaat schilderen een primer ( voorstrijk ) zodat de nieuwe latexverf niet te snel inzuigt op de vers gestukadoorde ondergrond. Door het te snelle inzuigen van de verf creëert u strepen en banen en dat is iets wat niemand wilt.

Dus voorstrijken voordat u gaat verven ( texen ) is van groot belang als u eerste klas afgewerkte wanden en plafonds wilt hebben. Ook een stukadoor kan uiteraard wat oneffenheden achterlaten. Het is belangrijk dat het nieuwe stucwerk even nagekeken word en hier en daar word geschuurd en word gerepareerd.

Repareren en schuren zijn vaak kleine oneffenheden die een schilder als voorbereiding ziet. Ook het kitten en het insnijden van de hoeken hoort bij het voorbereiden van het schilderwerk.

Het mooiste resultaat krijgt u als u in 2 lagen de latexverf aanbrengt. Breng de eerste laag wat dunner aan dan de tweede laag latex. De tweede laag is de dekkende laag die word aangebracht en is tevens de eindafwerking.

 

glad pleisterwerk muren

Stucwerk prijzen per m2

In de basis regel geld hoe meer m2 hoe lager de kosten voor het stucwerk per m2! Het is daarom belangrijk om de stukadoor in dit geval niet te laten komen om een klein muurtje van 5 m2 te laten stucen.

Probeert u zoveel mogelijk m2 te verzamelen in uw nieuwbouw of bestaande woning zodat de stukadoor voor u de kosten kan drukken en u voordelig uit bent in de uiteindelijke kostprijs.

Op deze website kunt u geheel vrijblijvend de kosten voor uw stucwerk aanvragen zodat u exact weet wat u kwijt bent om uw huis te laten stucen.

Na het invullen van het formulier wordt er direct een offerte naar uw opgegeven mailadres verstuurd zodat u meteen weet waar u aan toe bent.

Stuc-Kampioen
Stuc-Kampioen
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!